TAKAO SHIOTSUKA ATELIER
TOP PROFILE WORK INFORMATION



SHIGEMI house


Oita-city,Oita
2001-12.2002
house
91.09m2


MOVIE FILE >>>



more images >>>



シゲミ・ハウス

シゲミ・ハウス
photo: Kaori Ichikawa

SHIGEMI house

Various factors and considerations came into play when determining the final form that this house would take.It's unusual shape was developed for specific reasons. First was the wish to protect the facades,which are clad in wooden boards,from the rain.Another was to create the feeling of a spacious interior without actually increasing the ground space available.Additionally,continuity with the landscape was a goal.The access road slopes up toward the house,the embankment falls away on one side and rises on the other.So instead of standardized 90angles,the architects instead opted for sloped facades. the clients run a timber company and wished to fill the home,instead and out,with their company's product.Their original suggestion was to create wide eaves as a necessity for protecting the fine wood of the facades from the elements. Instead,the architects proposed tilting the perimeter walls outward,thus creating a unified shape that fulfilled the function of eaves,This exterior treatment has the additional advantage of broadening perspective within the home as well.The total area of the ceiling is 130m2,while that of the floor space is 100m2.        






TOP PROFILE WORK INFORMATION
TAKAO SHIOTSUKA ATELIER
ALL rights reserved TAKAO SHIOTSUKA ATELIER 2008